Selecteer een pagina

Flammkuchen

Porties

2

Bereidingstijd

20 min

Wachttijd

70 min

Moeilijkheidsgraad

Eenvoudig

Food memory

Na een flinke fietstocht langs de rivieren de Moezel en de Saar, met onderweg een lekkere wijnproeverij bij een van de vele wineries, kwamen wij moe en hongerig aan in Saarburg. Een idyllisch klein, typisch Duits stadje. Neergestreken op een terrasje langs de Saar, bleken restaurants i.v.m. pauze geen eten te serveren tussen 15:30 en 17:00, alleen drankjes, zelfs zonder pinda’s. Dus dan eerst maar een halve liter Weizen, gevolgd door een wijntje uit de streek natuurlijk. Uiteindelijk konden we dan bestellen, en kwam deze lekkere flammkuchen op tafel. Deze smaakte natuurlijk extra goed na het lange wachten!

Foto van resultaat recept

Ingrediënten / Benodigdheden

  • 250 gram bloem
  • 150 ml lauwwarm water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 zakje gist (3,5 gram)
  • 2 grote rode uien
  • 200 gram crème fraîche
  • 250 gram drooggezouten of gerookte spekreepjes
  • 1 lente-ui
  • halve theelepel zout
  • peper
  • deegroller
  • mixer met deeghaken
Flammkuchen op bakpapier
Flammkuchen

Bereiding

Stap 1

Doe de bloem, gist en zout in een kom. Mix het geheel door in het midden een kuiltje te maken en langzaam het water en de olijfolie toe te voegen. Kneed het deeg een paar minuten.

Stap 2

Maak met je handen het deeg tot een bol en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het vervolgens deeg een uur rijzen op kamertemperatuur.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Stap 4

Bestuif het aanrecht met bloem. Deel het deeg in tweeën en rol deze met de deegroller uit tot ongeveer een halve centimeter dikte.

Stap 5

Besmeer de flammkuchen met de crème fraîche en beleg rijkelijk met de uien en de spekjes.

Stap 6

Bak de flammkuchen in de oven in ongeveer 10 tot 11 minuten gaar.

Stap 7

Snijdt de lente-ui in ringetjes en garneer deze over de flammkuchen heen. Maak het geheel af met flink wat peper.

Stap 8

Herhaal stap 4 t/m 7 voor de andere flammkuchen.

Tips

  • Als je geen deegroller hebt, kan je ook een wijnfles gebruiken.
  • Je kunt ook kant en klaar deeg kopen in de supermarkt, dat je alleen nog even hoeft uit te rollen.

Tips

  • Als je geen deegroller hebt, kan je ook een wijnfles gebruiken.
  • Je kunt ook kant en klaar deeg kopen in de supermarkt, dat je alleen nog even hoeft uit te rollen.

Serveer direct, uiteraard lekker met een halve liter weizen of een glas wijn!

Flammkuchen

Meer Recepten