Selecteer een pagina

Empanada’s

Porties

12

Bereidingstijd

45 min

Wachttijd

60 min

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Food memory

Onze reis in Argentinië begon in Buenos Aires. Als je iets niet mag missen in Zuid-Amerika zijn het de empanadas, je kunt ze de hele dag door eten en in veel varianten.
De lekkerste die we hebben gehad, waren toch wel deze eerste die we in Buenos Aires aten, met aardappel. Dat ingrediënt had ik niet verwacht, maar smaakte erg goed.
Later tijdens onze reis kwamen we erachter dat er veel aardappelen en vlees worden gegeten, en weinig groenten, dus achteraf was het toch niet zo’n verrassend element.

Empanadas in Buenos Aires

Ingrediënten / Benodigdheden

  • 325 gram bloem
  • 150 gram roomboter
  • 100 ml melk
  • 2 eidooiers
  • 250 gram gehakt
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 vastkokende aardappels
  • 1 rode paprika
  • 1 wortel
  • 75 gram mais
  • 70 gram tomatenpuree
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel chili flakes
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper
  • zout
  • deegroller
  • keukenmixer
Kirsch Likeur

Bereiding

Stap 1

Meng in een kom de bloem met een mespunt zout en maak hierin een kuiltje. Mix het geheel met een mixer met deeghaken door één voor één de boter, één eigeel en de melk toe te voegen. Kneed met je handen het deeg tot een bol en laat het deeg een half uur rusten afgedekt onder een vochtige handdoek.

Stap 2

Snipper de ui en de knoflook en fruit deze aan in een koekenpan. Voeg vervolgens het gehakt toe, bak het rul en breng op smaak met oregano, komijn en paprikapoeder.

Stap 3

Schil de aardappels, rasp de wortel en maak de paprika schoon. Snijd al deze groenten in blokjes en bak voor drie minuten mee.

Stap 4

Voeg de mais, de tomatenpuree en de crème fraîche toe en meng dit tot een egaal mengsel. Breng het ruim op smaak met peper, zout, chili flakes en eventueel nog extra paprikapoeder en haal de pan van het vuur.

Stap 5

Rol het deeg uit tot maximaal 0,5 centimeter dikte en snijdt het gewenste formaat rondjes uit. Ik gebruik in dit geval een gebaksbordje.

Stap 6

Warm de oven voor op 180 graden.

Stap 7

Schep twee eetlepels van de vulling op het deeg, maak de rand van het deeg een beetje nat en vouw deze voorzichtig goed dicht. Decoreer de rand door stevig met een vork een patroon erin de duwen.

Stap 8

Herhaal dit voor de andere empanada’s en bestrijk ze vervolgens met het losgeklopte eigeel.

Stap 9

Bak de empanada’s af in 25 à 30 minuten.

Tips

  • Als je boter niet op kamertemperatuur is, verwarm deze dan tot een crème in de magnetron.
  • Een wortel rasp je snel en makkelijk met een propje aluminiumfolie.
  • Je kunt ook hartig taartdeeg of bladerdeeg gebruiken uit de supermarkt.
  • Je kunt de empanadas ongebakken invriezen en later afbakken.

Tips

  • Als je boter niet op kamertemperatuur is, verwarm deze dan tot een crème in de magnetron.
  • Een wortel rasp je snel en makkelijk met een propje aluminiumfolie.
  • Je kunt ook hartig taartdeeg of bladerdeeg gebruiken uit de supermarkt.
  • Je kunt de empanadas ongebakken invriezen en later afbakken.

Serveer met een pittige chilisaus of barbecuesaus

Meer Recepten